טריפטיך triptych

טריפטיך (Triptych) או טריפטיכון, היא יצירת אמנות, המורכבת משלושה חלקים, אשר חולקים ביניהם רעיון משותף. המילה מקורה ביוונית, והיא צירוף של המילה "טרי" Tri, שפירושה "שלושה", עם המילה "פטיך" Ptych, שמשמעותה "קיפול".
ההיסטוריה של הטריפטיך מגיעה עד לתקופת הרנסאנס, ושימשה בעיקר ליצירות בעלות אופי דתי. השימוש בשלושה חלקים תיאר את השילוש הנוצרי הקדוש – ישו, מריה ורוח הקודש. חלק ניכר מהטריפטיכים שנוצרו באותה תקופה, היו בצורת תבליטים, כך שלעתים מי שיצר אותם היו דווקא פסלים ואמי תבליט. את שלושת החלקים נהגו לחבר זה לזה באמצעות צירים, כך שנוצרה יצירת אמנות שלמה המחולקת פיזית לשלושה חלקים מחוברים זה לזה.
כיום המושג טריפטיך מתאר לעתים גם יצירה המורכבת משלושה חלקים מופרדים, למעשה שלושה ציורים נפרדים זה מזה, אשר שייכים אחד לשני מבחינה רעיונות או צורנית. באמנות הישראלית ישנם כמה ציירים שיצרו טריפטיכים, אחד המפורסמים שבהם הוא הטריפטיך "בשערי ירושלים" שיצר האמן מרדכי ארדון בשנת 1967, שנת איחוד העיר ירושלים במלחמת ששת הימים. טריפטיך מפורסם נוסף של מרדכי ארדון הוא "חלונות ארדון", יצירת ויטראז' מרשימה הנמאת בספריה הלאומית בקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם בירושלים.

טריפטיכים מפורסמים בהסטוריה – "גן התענוגות הארציים" של הצייר של הצייר ההולנדי הירונימוס בוש, שנוצרה בין השנים 1503-4. טריפטיך מפורסם בזירה הבינלאומית מהעת החדשה הוא הציור "שלושה רישומים של לוסיאן פרויד" של האמן פרנסיס בייקון משנת 1969.
לסיום, טריפטיך מתאר לעתים גם יצירות אמנותיות שאינן מתחום האמנות הפלסטית, כגון מוזיקה. כך למשל יצירתו המפורסמת "איל טריטיקו" (באיטלקית Il trittico), טרילוגיית אופרות מאת ג'אקומו פוצ'יני.


טריפטיך מפורסם של הצייר ההולנדי הרונימוס בוש "גן התענוגות הארציים":





דוגמא לטריפטיך של האמן מרדכי ארדון בציורו "שערי ירושלים":





טריפטיך של האמן פרנסיס בייקון "שלושה רישומים של לוסיאן פרויד":







2024 © כל הזכויות שמורות לבעלי אתר הגלריה און ליין
עיצוב אתריםעיצוב אתרים