סוגי הדפסים

אילו סוגי הדפסים יש?

התפרסם בתאריך 06/12/2020
הדפס הוא יצירת אמנות, שנוצרה על ידי אמן או איש גרפיקה, באמצעות טכניקת דפוס מסוימת.
קיימות מספר טכניקות ליצירת הדפסים, וזאת בהתאם לדרך שבה יצירת האמנות המקורית "מוטבעת" על גבי ההדפס:
  1. הדפס בלט (Relief Print) – הכוונה היא כי הדימוי מוטבע כתבליט על גבי לוח ההדפסה. בטכניקה זו משתמשים לדוגמא בחיתוכי עץ. זוהי ככל הנראה שיטת ההדפסה הקדומה ביותר, וישנן עדויות על כך שהיא הומצאה בסין במאה ה-11. אז נערכה ההדפסה על כלי חרסינה. במאה ה-15 הומצאה גירסה נוספת להדפסת בלט על גבי מתכת (המצאה זו מיוחסת ליוהאן גוטנברג הגרמני). אגב, הספר הראשון שהדפיס גוטנברג היה לא אחר מאשר.. התנ"ך.
  2. הדפס שקע (Intaglio) – הכוונה היא כי הדימוי מוטבע כשהוא חורץ את לוח ההדפסה. הטכניקה היא למעשה טכניקה של גילוף ולכן הדפס זה נקרא גם "תגליף". באמצעות טכניקת הדפס זו נוצרים מספר תוצרים, ביניהם:
    1. תצריב (Etching) – במסגרת טכניקה זו, מכסים את לוח ההדפסה בשכבה של שעווה, שעמידה לחומצה. המדפיס מנקב את לוח ההדפסה, ובכך חושף את הלוח המתכתי. לאחר השלמת הניקוב מוכנס לוח ההדפסה לאמבט של חומצה. החומצה מאכלת רק את חלקי הלוח שנוקבו ונחשפו על ידי המדפיס. לאחר ניקוי שכבת החומצה נותרת שכבת השעווה והחלקים שלא נוקבו מאפשרים העתק באיכות גבוהה של הדימוי המקורי. טכניקה זו דומה במהותה לטכניקת התחריט.
    2. תחריט (Engrave / etching) - במסגרת טכניקה זו, נערכת חריטה של הדימוי על גבי לוח ההדפסה. בעבר השתמשו בטכניקה זו בלוחות נחושת, אך כיום נעשה שימוש גם בחומרים רכים אחרים. לאחר חריצת לוח ההדפסה, נמרח על גבי הלוח צבע מיוחד ולאחר מכן נעשה תהליך ניקוי, שאחריו נשאר רק הצבע בין החריצים. מכבש הדפוס מוצמד אל לוח ההדפסה, והתוצאה היא שהצבע שנשאר בחריצים מועבר אל גליון הנייר, ויוצר העתק באיכות גבוהה של היצירה המקורית. טכניקה זו דומה במהותה לטכניקת התחריט.
    3. אקווטינטה (aquaqint) – במסגרת טכניקה זו נצרבים חלקים מלוח ההדפסה באמצעות חומצה. תריבה זו יוצרת מעין תשלילים (נגטיבים). לאחר מכן המדפיס מפזר גרגירי אבקת שרף עצים על גבי לוח ההדפסה ומחמם אותם. החימום למעשה שורף את השרף ומדביק את הגרגרים אל הלוח. נקודות אלה מונעות מהחומצה לצרוב את הלוח וכך נוצר העתק של היצירה.
  3. הדפס שטח (Planographic) – זה הו ההדפס הנפוץ ביותר כיום, והכוונה היא שהדימוי מוטבע ישירות על גבי לוח ההדפס. טכניקה זו מאפשרת יצירת כמויות גדולות יותר מאשר הטכניקות האחרות, ועדיין מאפשרת שמירה על איכות הדפסה גבוהה גם בכמויות גדולות של הדפסים. הדפס זה נעשה לרוב על גבי אבן - "הדפס אבן"; או על גבי משי – "הדפס משי".
  4. הדפס עץ
‎‏את ההדפס עצמו נהוג להדפיס בסופו של דבר על גבי נייר.
מתלבט וזקוק לעזרה?
השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם:
2024 © כל הזכויות שמורות לבעלי אתר הגלריה און ליין
עיצוב אתריםעיצוב אתרים